torstai 6. tammikuuta 2011

Hugo- ja Legend-äänestykset alkaneet


Ilmoitus Hugo-äänestyskelpoisuudesta tuli. Viimevuotiseen sählinkiin nähden tehokas avaus tälle Hugo-vuodelle. Sitä pitäisi sitten varmaankin ryhtyä pohtimaan mitä kirjoja, novelleja, elokuvia ym. sitä onkaan lukenut ja nähnyt ja mitkä ovat vaikuttaneet. Joka vuosi, vaikka lukisi kuinka 100+ kirjaa, on olo, ettei ole lukenut tarpeeksi. Niin nytkin. Mutta näillä avuilla on mentävä ja hieman tässä on vielä aikaa tutustua nimeämisarvoisiin teoksiin, kun kustannusyhtiöt listaavat kelpoisiaan julkaisuja ja lyhyempiä/pidempiä listoja genren lukijoilta alkaa ilmestyä.

Hugo-palkinnot jaetaan tänä vuonna elokuussa Worldconissa (17. - 21.8.) Yhdysvalloissa. Tapahtuman nimi on Renovation. Ensimmäisen kierroksen nimeämisille on aikaa 26.3.2011 saakka ja Hugojen lisäksi nimetään myös entiseen tapaan John W. Campbell -ehdokkaat.

Cheryl Morgan on blogissaan herätellyt keskustelua pitäisikö nuorille suunnatuille kirjoille olla oma kategoriansa Hugo-palkinnoissa. Sen puolesta puhuu mm. se, että myös Young adult -kirjat saisivat enemmän arvostusta ja nuoret oppisivat lukemaan laadukkaita teoksia. Toisaalta moni on kyseenalaistanut sen, onko Hugo-palkittu YA-kirja todellakin nuorten valinta, vai meidän vanhojen köpöjen äänestämä teos. Keskustelu varmaankin jatkuu vilkkaana vielä pitkään.

Myös The David Gemmell Legend -palkinnon äänestys on alkanut. Palkinto jaetaan perinteiselle ja eeppiselle englanninkieliselle fantasiakirjalle, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2010. Pitkälista ehdokkaista on nähtävillä täällä. Morningstar ja Ravenheart-palkintojen äänestykset avautuvat myöhemmin. Äänestysaikaa on maaliskuun loppuun saakka. Taitaapa jäädä aika vähiin minun tutustumiseni näihin ehdokkaisiin tänä vuonna.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Tessa kirjoitti 06.01.2011 - 10:21
    Mielenkiintoista. Toisaalta olen vähän sitä mieltä, että on tavallaan väärin leimata nuortenkirjat vain nuortenkirjoiksi (mikä tekee nuortenkirjasta nuortenkirjan?) miksei nuortenkirja voisi olla myös hyvä kirja ja kamppailalla tasaväkisesti aikuisten kirjoja vastaan?

    Toisaalta taas uskon, että erillinen nuortenkirjapalkinto voisi tosiaan tuoda nuortenkirjoille enemmän näkyvyyttä ja arvostusta. Mutta tuo mainitsemasi valitsijaongelma on kyllä tosiaan todellinen.

    Raija kirjoitti 06.01.2011 - 10:55
    Olen kanssasi samaa mieltä, että nuortenkirjat voi yhtä lailla nimetä samaan kategoriaan aikuisten kirjojen kanssa, ja niin olen tehnytkin ja aion tehdä tarvittaessa tänäkin vuonna. Mutta minä tosiaan en ole enää ns. "nuori ääni" :) Tiedän kyllä genrelukijoita, jotka suhtautuvat kirjaan halveksivasti, jossa siinä on merkintä YA.

    Neil Gaiman voitti 2009 Hugon Hautausmaan pojallaan, mutta ilmeisesti YA-kirjailijat eivät kuitenkaan koe tarpeeksi pääsevänsä esille. En tiedä onko kyseessä todellinen ongelma, vai vain halu herättää keskustelua ja uudistustarvetta.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...